Kako se slaže hrana u hladnjaku i zamrzivaču?

Rješenje

Pitanje:

  • Kako se slaže hrana u hladnjaku i zamrzivaču?

Vrijedi za:

  • hladnjake
  • hladnjake-zamrzivače
  • zamrzivače

Opći savjeti za slaganje hrane u hladnjaku:

  • Izbjegavajte pretrpavanje polica aparata jer to smanjuje cirkulaciju zraka i uzrokuje neravnomjerno hlađenje.
  • Prije odlaganja u aparat, pokrijte hranu i obrišite posude. Time se izbjegava nakupljanje vlage unutar uređaja.
  • Zamotajte sve artikle jakog mirisa ili visoke vlažnosti.
  • Voće i povrće držite u ladicama u kojima zatvorena vlaga doprinosti čuvanju kvalitete proizvoda dulje vrijeme. Većinu voća i povrća treba držati na niskim temperaturama i visokoj vlažnosti. Zamotajte sirovo meso i perad tako dobro da ne može doći do curenja ni kontaminacije ostalih namirnica ili površina. Meso koje treba čuvati dulje od dva dana treba zamrznuti.
  • Maslac i sir: treba ih staviti u posebne nepropusne spremnike ili umotati u aluminijsku foliju ili plastične vrećice kako biste ih što je više moguće zaštitili od zraka.
  • Boce: trebaju imati čep i treba ih držati na polici za boce u vratima ili (ako postoji ta opcija) na nosaču za boce.
  • Banane, krumpir, luk i češnjak, ukoliko se ne nalaze u ambalaži, ne smiju se čuvati u hladnjaku.
  • Vruću hranu treba rashladiti na sobnu temperaturu prije stavljanja u odjeljke. U protivnom će povećati unutarnju temperaturu odjeljaka te potrošnju energije aparata
  • Vodenaste ili jako vlažne namirnice treba držati ispred polica (blizu strani vrata). Ako se stave blizu izlaza hladnog zraka, mogu se zalediti

Opći savjeti za slaganje hrane u zamrzivaču:

  • Kako bi se smanjila dehidratacija hrane te izbjeglo pogoršanje kvalitete, upotrijebite aluminijsku foliju, foliju za zamrzivač, vrećice za zamrzivanje ili hermetičke posude. Istisnite što više zraka iz paketa i čvrsto ih zatvorite. Uhvaćeni zrak može uzrokovati sušenje namirnice, promjenu boje i pogoršanje okusa (tzv. tragovi zamrzavanja).
  • Zamotajte svježe meso i perad prikladnom folijom za zamrzivač prije zamrzavanja
  • Nemojte ponovno zamrzavati meso nakon što je bilo potpuno odmrznuto
  • Izbjegavajte stavljati previše tople hrane odjednom u zamrzivač. To preopterećuje zamrzivač, usporava učinak zamrzavanja te može povećati temperaturu zaleđenih namirnica.
  • Nemojte držati sladoled, ledene lizalice ni kruh u vratima zamrzivača ili na gornjoj polici zamrzivača: ta područja nisu najhladnije zone zamrzivača i stoga bi se ti artikli mogli brže odlediti ako se drže u tim područjima
  • Ostavite prostora između paketa kako bi hladan zrak mogao slobodno cirkulirati omogućavajući što brže zamrzavanje hrane

Je li vam ovaj članak bio koristan?

Zatražite popravak

Povjerite svoj uređaj našim iskusnim ovlaštenim tehničarima i osigurajte najbolju profesionalnu uslugu za svoj Electrolux i AEG proizvod. Ugovorite uslugu „Fiksna cijena popravka“ kojom vam za uređaje van garancijskog perioda osiguravamo jedinstven plan pomoći: ekskluzivnu tehničku intervenciju po fiksnoj cijeni popravka.

Rezerviraj servis

Recenzirajte svoj proizvod

Vaše mišljenje je važno za nas. Cijenimo i potičemo da sve recenzije odražavaju vaše iskustvo s proizvodom.

Dajte recenziju